Winkel - 2000 - 20990000.0011

 

 Literatuur

 

 2001

- Silfhout, Marcel van, "Megawinkel doodsteek binnenstad. Zware kritiek op Pronk". In: Utrechts Nieuwsblad, 28-04-2001, blz. 1

 2002

- "1000 inwoners genoeg voor Sparretje. De schappen zijn lekker laag zodat je met elkaar kunt kletsen". In: Utrechts Nieuwsblad, 04-07-2002, blz. 3

 2013

- Havermans, Onno, "Dorp draait eigen supermarkt. 'Wij zijn de participatiemaatschappij ver vooruit', klinkt het in Herwen". In: Trouw, 03-12-2013, blz. 11 ("Geen winkel? Dat lossen we zelf wel op". "Het sociale contact in het dorp is hersteld")

 2014

- Sluiskes, Gerrit, "Samen bezien hoe groot behoefte aan winkels is", in de rubriek 'Brieven'. In: Trouw, 02-12-2014, blz. 19 (Reactie op artikel over leegstand van winkels. Onvoldoende wordt, volgens de briefschrijver, ingezien dat gemeenten winkelruimte toestaan in complexen, omdat de exploitatie problematisch is, zoals bij sportcomplexen. "Er zijn gemeente die trachten grond te verkopen aan projectontwikkelaars voor de bouw van winkels om de gemeentekas te spekken en niet omdat er behoefte is aan extra winkelruimte." Dat verergert de winkelleegstand. "De oplossing is dat gemeenten samen met de plaatselijke ondernemers bezien wat de winkelbehoefte is en waar de winkels zouden moeten komen. Herverkaveling van winkelgebieden is daarbij een optie inclusief het uit de markt nemen van overtollige winkelmeters.")

 2015

- Venderbosch, Maarten, "'Meer winkels erbij, dat is bouwen voor nog meer leegstand'. Centra moeten kleiner en compacter om te overleven". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 21-03-2015, bijlage 'Utrecht', blz. 2-3 (landelijke brancheorganisatie Inretail wil dat de Provincie een rem zet op de bouw)

 2023

- "Arnhem. Geen nieuwe winkels in centrum". In: Trouw, 01-03-2023, blz. 4 (De gemeente Arnhem heeft ervoor gekozen om het winkelgebied in te krimpen: nieuwe winkels worden niet meer toegestaan in de straten aan de randen van het centrum. In leegkomende winkelpanden aldaar mogen dus geen winkels komen, maar ze kunnen gebruikt worden voor creatieve en ambachtelijke activiteiten. Het college schrijft: "De binnenstad moet op deze wijze veranderen van een 'place to buy' naar een 'place to be'." Het beleid voor het centrum is: afgezien van de bestaande, zijn plaatsen voor flitsbezorgdiensten niet gewenst, nieuwe fastfoodzaken en snackbars worden niet toegestaan. Er komt een overgangsperiode van 2 jaar. Arnhem is heel populair als stad om te winkelen, maar de laatste tijd is er veel veranderd. Er zijn nu minder winkels, maar de horeca groeit. Door het nieuwe beleid zullen de winkels in het centrum drukker bezocht worden, terwijl de binnenstad zo bruisender en leebaarder wordt.)